IP adresser er opdelt i 3 forskellige typer. (Læs IPv4 adresser)

Unicast ip adresser

Unicast ip adresser – En adresse på et enkelt interface, denne type ip adresser bruges til en-til-en kommunikation. Unicast ip adresser er brugt til direkte pakker til en specifik enhed, her ses et eksempel:

I billedet har jeg illustreret en computer der ønsker at snakke med en server. Computeren bruger i dette tilfælde (unicast) ip adressen på serveren (192.168.1.10) for at gøre dette.

Multicast ip adresser

Multicast ip adresser bruges til en-til-mange kommunikation.
Multicast beskeder er sendt til IP multicast gruppe adresser.
Routeren videresender kopier af pakkerne ud igennem ethvert interface der har enheder forbundet til den gruppe adresse.
Det er kun enheder der har brug for at modtage beskeden, der vil læse dem. Alle andre enheder på LAN vil afvise pakkerne.

R1 har sendt en multicast pakke afsted med R2s ip adresse som modtager. Dette er en RIPv2 pakke og kun routere på netværket skal læse den.

R2 vil modtage pakken og læse den, alle andre enheder på netværket vil afvise pakken.

Broadcast ip adresser

Broadcast ip adresser bliver brugt til at sende data til alle mulige destinationer på et broadcast domæne (en-til-alle kommunikation). Broadcast adressen for et netværk skal hoste alle bits.
Som et eksempel for netværket: 192.168.1.0 255.255.255.0, vil broadcast adresse være 192.168.1.255. Også ip adressen for alle 1’ere (255.255.255.255) kan blive brugt til en lokal broadcast. eksempel:

Router0 ønsker at kommunikere med alle enheder på netværket og har derfor sendt en broadcast pakke ud til broadcast ip adressen 192.168.1.255.

Alle enhederne på broadcast domænet vil modtage og behandle pakken.