Subnet er helt simpelt en måde hvor man deler et netværk op i 2 eller mindre netværk. Det gør routing opgaven hurtigere og recuderer broadcast størrelsen.

Se på følgende eksempel:

På billedet har vi et netværk: 10.0.0.0/24. Alle enhederne på netværket er på det samme subnet, hvilket kan have følgende ulemper:

  • Et enkelt broadcast domæne – Alle hosts / enheder er på det broadcast domæne. En broadcast besked sendt på dette netværk betyder at alle enheder skal behandle den, hvilket skaber unødigt trafik.
  • Netværks sikkerhed – Hver enhed kan nå hinanden på netværket, hvilket kan skabe en situation hvor der er mangel på sikkerhed. F.eks en server med hemmelig information kan nåes af almindelige brugere.
  • Organisatoriske problemer – I et stort netværk er forskellige afdelinger ofte delt op i mindre subnets. Så du f.eks. deler dine afdelinger op i subnet så administrationen er på deres eget netværk og salgs afdelingen på deres eget netværk, så de ikke kan nå hinanden.

De opdelte afdelinger kunne se således ud:

Her har vi oprettet 2 subnets, et til administration 10.0.0.0/24 og et til salg 10.1.0.0/24. Enhederne på hvert subnet er nu på hvert deres broadcast domæne, hvilket vil reducere mængden af trafik der løber på netværket.